You can set this subtitle from the customizer.

Core Resilience
een holistische aanpak voor jouw uniek situatie 

Vanuit mijn hart begeleid ik mensen in hun levensproces. Mijn persoonsgericht aanpak betekent dat je je volledig gezien, gehoord en gerespecteerd voelt ongeacht wat je huidige uitdagingen zijn.  Je bent bij mij echt welkom! 

Wat is Emotion-focused therapy?

Emotion-focused therapy (EFT) houdt zich in de eerste plaats bezig met emotie in de breedste zin van het woord. Emotie is de drijvende kracht van ons bestaan, alles vertrekt vanuit emotie: dat is de basisgedachte achter deze snel groeiende therapievorm. Waarom zijn emoties belangrijk?

Alle psychologische problemen zijn emotionele problemen. Een EFT-therapeut gaat aan het werk met die emoties. Emotion Focused Therapy for individuals (EFT-i) is een empirisch ondersteunde (gebaseerd op 25 jaar psychotherapieonderzoek), emotie-gerichte, humanistische behandeling. EFT integreert cliëntgerichte, gestalt- en existentiële therapieën maar dan vernieuwd met de hedendaagse psychologische kennis, met name die over emotietheorieën en het belang van hechting. Afhankelijk van de cliënt, ik zet het in voor behandeling van sociale angst, depressie, en complex trauma.

De fundament van EFT houdt in dat de therapeut werkt met de hele persoon, niet met een syndroom of een klacht, en geeft aandacht aan elke cliënt in zijn of haar uniekheid. De EFT-aanpak is daarom eerst en vooral cliëntgericht. Therapeuten nemen de hele persoon in aanmerking en zijn steeds gericht op het vormen van een supportieve, helpende relatie waarin de focus ligt op dat wat voor de cliënt op dat moment het meest belangrijk is. De  emotionele intelligentie van de cliënt is gefaciliteerd door samen te werken aan het uiten, exploreren, begrijpen en herstructureren van emoties. Een veilige therapeutische relatie is daarbij de basis.

EFT is in principe geschikt voor iedereen die open staat voor psychologische behandeling. De therapie wordt immers precies afgestemd op de persoon van de cliënt. EFT wordt bijvoorbeeld ingezet voor cliënten met een depressie, psychotrauma, angst, identiteitsproblemen, hechtingsstoornissen. Voor rationele mensen kan het een geschikte benadering zijn omdat zij misschien juist vastlopen door een onderontwikkelde emotionele kant. Bij mensen die overspoeld worden door emoties zal de nadruk eerder liggen op emotieregulering. EFT kan zowel individueel worden ingezet als systemisch.

EFT is echt anders dan de therapieën tot nu toe en krijgt steeds meer aandacht. Bijvoorbeeld, Emotion-Focused Therapy for Trauma (EFTT) is de enige empirisch behandeling voor mannen en vrouwen met complex trauma, en de enige empirisch-gebaseerd behandeling voor trauma buiten CGT. EFT is meer procesgericht en meer gericht op het ervaren in het hier en nu dan op het ‘praten over’. Het is een intense manier van werken en vraagt een hoge arousal omdat de emoties worden opgeroepen en ervaren op het moment zelf. Het ‘zelf’ wordt gezien als een dialectisch systeem, waardoor je met verschillende conflicterende of weggemaakte kanten werkt. 

 • Mensen komen niet alleen van hun klachten af, maar gaan beter functioneren op alle levensgebieden. 
 • Versterkt emotionele intelligentie bij, verhoogt  kwaliteit van leven 
 • Komt snel tot de kern van het probleem, goed kortdurend in te zetten
 • Evidence based 
 • Vitaliserend voor cliënt
 • Mensen komen – vaak sinds lange tijd – weer in contact met primaire adaptieve emoties, waardoor een totaal ander perspectief ontstaat en de richting direct duidelijk wordt

References: 

 1. Greenberg, L. S. (2004, January 29). Emotion-focused therapy. Clinical Psychology and Psychotherapy, 11, 3-16. doi: 10.1002/cpp.388
 2. Goldman, R. N., Watson, J. C., and Greenberg, L. S. (2011, June 5). Contrasting two clients in emotion-focused therapy for depression 2: The case of ‘Eloise,’  ‘It’s like opening the windows and letting the fresh air come in.’ Pragmatic Case Studies in Psychotherapy, 7, 305-338. doi: 10.14713/pcsp.v7i2.1093
 3. Van Nuys, D. (n.d.). An interview with Leslie Greenberg, PhD, on emotion-focused therapy. Retrieved from http://gulfbend.org/poc/view_doc.php?type=doc&id=36618&cn=91
 4. What is emotion focused therapy? (n.d.). Retrieved from http://www.iseft.org/What-is-EFT
 5. What is emotion-focused therapy (EFT)? (n.d.). Retrieved from http://www.emotionfocusedclinic.org/whatis.htm

nl_NLDutch